Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda size “Opel Corsa C Kasa” aracımın “Bagaj Su Alma Sorunu” ile ilgili kısa deneyimimi aktaracağım. Umarım faydalı bir içerik olur.
Bu yazıyı yazdığım tarihten yaklaşık bir hafta önce “sağ arka koltuk minderinin ıslandığını” fark ettim. İlk düşündüğüm koltuğa bir şekilde su, sıvı dökülmesi oldu. Haliyle yağan yağmurun açık kalabilecek olan arka camdan içeri sızması, çocuğun suluğundan veya ağzı tam kapanmamış pet şişeden su dökülebileceğini düşündüm. Tabi bunlar olabilecek en mantıklı senaryoydu.
Sadece minderin ıslanması “açık camdan dolayı” olabilecek tezini çürütüyordu. Eğer cam açık olsaydı muhtemelen kapı döşemeleri ve koltuğun sırt kısmının da ıslanması gerekiyordu. Ancak “suluk veya pet şişe” daha mantıklı gelmişti.
Aradan birkaç gün geçmesine rağmen koltukta kuruma olmadı ve kötü bir koku arabanın içine yayılmaya başladı. Yağmurun üçüncü günüydü ve artık bunun “suluk veya pet şişe” değil de aracın belirli bir alanından sızan sudan -yağmurdan- kaynaklandığı ihtimalini ortaya çıkardı. Bagajı kontrol ettiğimde ise bagaj havuzunun tamamen ıslandığını ve koktuğunu gördüm. Havuzu çıkardığımda alt kısmının tamamen su aldığını fark ettim.
Otomobil yapısı konusunda iyi bilgisi olan ve bu işlerden –anlayan birilerine sorduğumda beş-altı farklı nedenden dolayı su alabileceğini söylediler. Bunlar;
– Araç stop lambalarının altındaki deliklerden,
– Aracın üst kısmında boylu boyunca uzanan siyah çıtaların altındaki deliklerden,
– Araç tamponun altında oluşabilecek deliklerden,
– Araç arka silecek suyunu ulaştıran hortumun patlamasından,
– Aracın ön tarafından arka tarafa ulaşan kanalların hasar görmesinden oluşan sızmalardan,
– Araç altındaki stepnenin bulunduğu alandaki havalandırma kanallarından.
Bu nedenleri öğrendikten sonra “herkes gibi” sanayinin yolunu tuttuk ve bu işlerden anlayabilecek bir ustaya gittik. Ustamız aracın bagajındaki tüm malzemeleri çıkardı. Kontrol ettiğimizde bagajın sadece sol alt köşe tarafından gelen su sızıntısı bariz bir şekilde görülüyordu. Ardından bagajı kapattık ve aracın üstündeki stop lambaları ile çıtanın bulunduğu alana su dökmeye başladık. Tabi bir kişi aracın içinden bagaj kısmını ışıkla kontrol ediyordu. Anladık ki aracın bagajının alt kısmına ya stop lambaları altından ya da alt kısımlarındaki bir delikten su alıyor. Tabi her ihtimale karşı tam tespit için (aslında çok gereksizdi, keşke yapmasaydık) sağ taraftaki arka hoparlörlerin bulunduğu alanı söktük. Burasını sökerken dikkatli olmanız ve anlayan birlilerinin yapması gerekiyor. Aksi halde bağlantı noktaları kırıldığında tekrar montaj oldukça zor olabiliyor. Bu durumda kopan bağlantı noktalarını kaynak etmeniz gerekiyor. Kaynak derken normal metal değil de plastik kaynaktan bahsediyorum. Tabi böyle bir şey başınıza geldiyse sökmemenizi tavsiye ediyorum. Ama suyun geldiği alanı görebilmek için mecburen söktük. Böylece birden fazla noktadan gelebilecek su sızmalarını görebiliyorsunuz.
Stop lambalarının bulunduğu alan 2 adet vida ile sabitlenmiş durumda. Bu iki vidayı söktüğünüzde doğrudan arka stop lambası çıkıyor. Bir çocuk bile bunu rahatlıkla sökebilir. Stop lambasını söktüğümüzde en üstte bulunan ve deliği kapatan tıkaç (bunu ben uydurdum) tamamen çürümüştü. Bu nedenle yeni bir tıkaç bulup burayı kapattık ve çok detaylı bir şekilde -ışıkla- bu alanı kontrol ederek su sızmasının olabileceği stop altındaki diğer alanları kontrol ettik. Hali hazırda bu delik dışında sorun görünmüyordu. Sonra tekrar stop lambasını yerine montajladık ve kontrole devam ettik.
(Bir diğer bilgi ise stop lambasına ait kablonun geçtiği noktadaki keçe, conta adı her neyse o süngerimsi şeyde eğer çürümüşse değiştirmeniz gerekebilir.)
Bagajı kapatıp su döktüğümüzde üst kısımdan gelen su kesilmişti fakat alt kısımdan sızma devam ediyordu. Burada tampon altındaki alandan kaynaklandığını düşünerek tamponu söktük. Tabi bu işten aynı şekilde anlayan birilerinin yapması gerekiyordu ki götürdüğümüz kaportacı usta tam anlamıyla iş-bilmez biri çıktı ve tamponu sökerken sağ-sol yan bağlantı noktalarını kırdı. Tampon daha önce sorunlu olduğu için çok önemsemedim. Tampon söküldükten sonra bagajı kapatıp su döktüğümüzde bagaj kapısı ile tamponun üzerine geldiği alanın altında küçük bir delik bulunuyordu. Aşağı süzülen su bu delikten içeriye giriyordu. Böylece bagaja giren ikinci su kanalını bulmuş olduk. Burayı bir güzel silikonladık ve kurumasını bekledik.
Bagajın su alması sorunu stop lambasının altındaki yuvarlak kanaldan ve tamponun altındaki küçük delikten olduğunu çözmüş olduk.
Şimdi geldik tekrar döndük montaj işlemine. Montajda iç kısmı tanıdık ve sevdiğimiz bir ustaya rica ettik bir güzel montajı yaptı. Üst kısımdaki bir bağlantı noktası kırılmıştı bunu plastik kaynakla yapıp yerine geçirdi. Buraya kadar her şey tamam. (Sağolsun rica ettik ama bir kuruş ücret almadı.)
Tampon kısmını ise kaportacı usta yerine geçirmeye çalıştı ama yan bağlantı noktalarını kırdığı için eskisinden beter bir hale geldi. Hatta suçlu biz olduk! Tampon öyle bir hale geldi ki iki kişi arka koltuğa binse sağ çamurluk lastiğe sürtüyordu. Kavga ede ede yaptırdık ama ortaya berbat bir şey çıktı. 150 TL ücret ödeyip evin yolunu tuttuk!
Ertesi gün sanayide birkaç tanıdık ustaya gittim ama nafile! Hiç kimse tamponu yapmaya yanaşmadı. Dediklerine göre eski Opel’lerin arka tamponu ve yeni Opel’lerin ön tamponu sıkıntılı oluyormuş. Ulan dedim yeni tamponu nerden bulacağız, bide bu masraf çıktı.
Neyse bir arkadaşın önerisiyle farklı bir boya ve kaporta ustasına gittim. Ustaya bunu eskisi gibi nasıl yaparız dedik. Sağ-olsun bunu boyarız ve tamponu yaparız dedi. Ama eskisi gibi bir şey bekleme sadece şu andakinden iyi olacak dedi. Tamam, top sende ne yapacağız ne edeceğiz; sen söyle, ardından arabayı sana bırakıp gidelim, dedik. Burayı ben lokal boyarım dedi. (Eski usta tamponu sökerken bazı yerlerde boya atmış, siyahlar ortaya çıkmıştı.) Önce tanıdığım ve güvendiğim bir kaportacı var ona gösterelim dedi.
Bu sanayi işlerinde boya ustası, tamir ustası, kaportası cartı curtu hepsi farklı alanlar. Neyse hadi gidelim dedik.
Kaportacı usta kısaca anlattı; sökmeden eskisi gibi olamayacağını, dolgu yapacağını, kırılan yerleri tamir edeceğini, montajı yaptıktan sonra boya ustasına geri verip boyatacağını vs. bir şeyler söyledi.
Lokal boya işi için boyacı ustaya tamponu tamamen boyamasını söyledim. Ayrıca geri kalan kaporta vs. işlerini kendisinin takip etmesini istedim. Tamam dediler. Fiyat konusunda ise tampon boyamaya 300 TL kaportacıya 300 TL ile anlaştık. Böylece ustaya aracı bir günlüğüne bıraktık.
Sonuç olarak araç tamponu eskisinden güzel bir şekilde teslim edildi. Bir önceki usta tamponu sabitlemek için bir ton silikon kullandığı için sökerken usta baya bir zorlanmış.
Neyse, başınıza böyle bir durum geldiyse birincisi kesinlikle ama kesinlikle bu işten anlayan birilerine gidin. İkincisi tampon sökme işine kesinlikle girmeyin. Aslında tamponu sökmeden bagajın üzerine yerleştiği kısmındaki aralığı şeffaf veya sırıtmayacak herhangi bir silikonla bir karış kadar kapatsam sorun anında çözülecekti. Çünkü su bu aradan aşağı süzülüyordu. (Tabi bunu deneyimlemeden bilemiyorsunuz. Bu yüzden söktürmeyin!)
Sizin tek başınıza yapabileceğiniz ilk işlem bir tornavida ile stop lambasının iki vidasını sökün. Arka kısımdaki delikleri (üstteki büyük olanı) tıpa ile kapatın. Bagajı boşaltın ve su tutun. Bir kişide içerden kontrol etsin. Hatta yan tarafta bulunan keçeleri kaldırarak gözlemleyin. Sıkıntı varsa tampon aralarına su tutun buradan su kaçaklarını kontrol edin. Diğer bir nokta ise araba üstündeki çıtaların aralarına tutun. Böylece suyun nerden sızdığını görebilirsiniz.
Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Lütfen saçmada olsa fikirlerini alttaki yorum kısmında bizimle paylaşmaktan çekinmeyiniz. Selametle.
Etiket: opel corsa c bagaj su alıyor, bagaj su alması, opel bagaj su alıyor, bagaja su giriyor, bagaja su neden girer, bagaja nasıl su girer.