Muhteşem düzenlilikle altıgen petek inşa eden arılar. Peki arılar nasıl bu kadar düzenli şekilde petekler yapabiliyorlar? Veya neden üçgen, beşgen ya da sekizgen değil de altıgeni tercih ediyorlar?
Bunun iki sebebi olduğu düşünülüyor.
İlki fizikle ilgili.
Bu görüşe göre arılar peteklerini inşa ederken aslında altıgen yaparak başlamazlar. En başta petek gözlerini yuvarlak şekilde inşa ederler. Fakat belli bir sıklıktan sonra sıcaklık ve basıncın etkisiyle bal mumu eğilip bükülür ve kendiliğinden en kararlı yapı olan altıgen şeklini alır. Buna “kendi kendine organizasyon” adı verilir. Bu görüş oldukça mantıklıdır çünkü gerçekten de şekil değiştirebilen yapıdaki yuvarlakları bir araya getirip sıkıştırırsanız ortaya altıgen şekil kendiliğinden ortaya çıkar. Tıpkı su baloncuklarını yan yana getirdiğinizde ortaya kendiliğinden altıgen şeklin çıkması gibi. Yani nasıl ki su baloncukları altıgen şekli bilinçli bir şekilde yapmıyorsa, arılar da bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor olabilir.
İkinci görüş ise biyolojiyle ilgili.
Bu görüşe göre peteklerin altıgen olmasının sebebi oldukça geride, arıların atalarında saklı. Altıgen şekil, peteklerin içindeki balı en az kaynak harcayarak en sağlam şekilde saklamanın tek yolu. Örneğin petekler için yuvarlak ya da üçgen kullanılsaydı ya petek gözleri arasından binlerce boşluk kalırdı, ya da gereğinden çok daha fazla bal mumu harcanırdı. Bu da zaman ve kaynak israfı olurdu. Altıgenler bir araya getirilerek oluşturulan petekler ise hem arada boşluklar bırakmaz, hem de minimum kaynak harcanarak maksimum fayda elde edilir. Görüşün ana fikrine gelirsek, arıların ataları zamanında üçgen, kare, beşgen, altıgen gibi birçok şekilde petek inşa etmişlerdi. Fakat bunların arasından en uygun olanı yukarıda anlatılan nedenlerden ötürü tabii ki altıgendi.
Bu yüzden altıgenleri kullanarak petek inşa eden arı nesilleri doğada hayatta kalmayı başardılar, diğerleri ise zaman içinde yok oldular.
Düşündüğümüzde iki açıklama da oldukça akla yatkın. Bunlardan herhangi biri ya da ikisi birden doğru açıklama olabilir. Ya da henüz keşfedemediğimiz farklı açıklamalar da olabilir.
Şimdilik elimizde olanlar bunlar.