Yeni bir çalışma, bazı dişi sinek kuşlarının diğer sinek kuşları tarafından rahatsız edilmekten kaçınmak için erkekleri taklit ettiğini gösteriyor.
Genel olarak erkek sinekkuşları parlak mavi ya da yeşil renklere sahipken, dişiler daha soluk, zeytin yeşili renklere sahiptir. Bu durumun sebebi dişilerin renkli tüylere sahip erkekleri, erkeklerin ise soluk tüylere sahip dişileri tercih etmesi olarak düşünülüyor. Ayrıca sinek kuşlarında erkek kuşların özellikle beslenme esnasında dişileri sık sık rahatsız ettikleri de biliniyor.
Curent Biology‘de yayınlanan bir çalışma için Washington Üniversitesi‘nde evrimsel biyolog olan Jay Falk ve ekibi 400’den fazla sinek kuşu üzerinde inceleme yaptı. İncelemeye göre cinsel erişkinliğe ulaştıktan sonra renkli tüylerini dökerek dişi görünümüne kavuşması gereken bazı dişiler bunu yapmadı ve erkeklere özel olan ışıltılı mavi tüylerini taşımaya devam ettiler.
Daha sonra sinek kuşları için yemlikler yerleştiren araştırmacılar kuşlara da küçük izleme cihazları taktılar. Elde edilen verilere göre soluk renkli dişiler, erkek kuşlar tarafından daha fazla çiftleşme teşebbüsüne maruz kalıyordu. Parlak erkek tüylerine sahip dişiler ise beslenme alanında daha fazla vakit geçiriyordu ve daha fazla şekerli nektar elde ediyordu. Yani erkekleri taklit eden dişiler, erkekler tarafından daha az tercih ediliyor, bu sayede daha fazla yiyeceğe erişebiliyordu.
Ancak bu yeni çalışma yalnızca yapay besleme alanlarında yapıldığı için aynı eğilimin vahşi doğada çiçeklerden yiyecek arama için geçerli olup olmayacağı açık değildir.
Araştırmacılar daha kesin bilgiler için ileride yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyor.